Finnmarkssykehuset – her betyr du mer

- Det er lett å tenke at slike slagord som dette bare er pynt, fjas og prat. Men etter ti år på Hammerfest sykehus har jeg erfart at på de mindre lokalsykehusene kan du gjøre en forskjell, også som LIS-lege.

Linn Tjønsø begynte som fersk turnuslege på Hammerfest sykehus en februardag i 2010. Via hektiske, lærerike år som LIS-lege kjenner hun seg i dag trygg som konstituert overlege og med delt lederfunksjon for de medisinske legene. Det mener hun i stor grad skyldes det å jobbe på et lite lokalsykehus. Hun har fått være med å påvirke både egen arbeidsdag og ikke minst driften av avdelingen, sykehuset og pasientbehandlingen.
– Jeg har aldri følt meg som en bitteliten del i et stort maskineri. Og dette er noe jeg har hørt fra flere. På et lite sykehus som dette gjør den enkelte faktisk en stor forskjell. Gjennom å jobbe her, kanskje spesielt de 3-4 årene som LIS-lege (tilsvarende LIS2 i dagens system), har jeg lært utrolig mye. Fra hektiske dager i akuttmottaket, til intense netter på intensiv, funderinger over diagnostiske nøtter på sengepost, øving og mer øving for til slutt mestring av de ulike prosedyrene og småinngrepene på poliklinikken.

Bredt spekter av medisinske tilstander

Medisinsk avdeling består av en sengepost med 33 senger, poliklinikk inkludert dialyse og medisinsk intensiv.
– Hos oss utreder og behandler vi pasienter med et bredt spekter av medisinske tilstander. Vi har 9 (snart 10) LIS1 knyttet til avdelingen, nå for tiden også en del «postleger» som er ansatt hos oss i påvente av LIS1-tjeneste, for å hjelpe til på sengeposten. Vi har hjemler for 12 LIS2-leger, men for øyeblikket står mange av disse tomme. Av overleger er det noen få faste, mens vi har mange trofaste vikarierende spesialister som kommer igjen og igjen og slik får en tilknytning til avdelingen og blir kjent både med oss og med landsdelen, som er positivt.
Tross det åpenbare i at LIS-ere får mye igjen med å jobbe på lokalsykehus, har Hammerfest som mange andre lokalsykehus utfordringer med å rekruttere.
– Gjennom årene jeg har jobbet her har det vært en berg-og-dal-bane med legebemanningen. Innimellom har det hanglet og gått, og det har vært et svare strev å få dekket opp alle vakter og holde avdelingen gående. Men vi har karret oss gjennom gang på gang, takket være innsats og stå-på-vilje fra de legene som har vært her til enhver tid. Og noe jeg stadig hører, bl.a. fra vikarer som er innom for korte perioder, er at stemningen alltid er god, arbeidsmiljøet er godt. Så de vil gjerne komme tilbake. Og det har overrasket meg, for det kunne fort være annerledes når dagene blir lange og uforutsigbare. Men all honnør til dem som jobber og har jobbet her hos oss. Det er bra folk!

Tjønsø mener det er et klokt valg å starte sin legekarriere med noen år på sykehus i Finnmark.

– Om man ser for seg et liv som indremedisiner på et lite sykehus, men også om man skal bli kvistspesialist eller allmennpraktiker til slutt. Man kommer borti alle deler av det indremedisinske fagfeltet. Man får brynt seg på diverse andre mellommenneskelige, etiske, logistiske, værmessige utfordringer – i et variert kollegium, med pasienter som hører hjemme fra Nordkyn i øst til Lopphavet i vest, og vidda med Kautokeino og Karasjok i sør, innimellom er det stengte veier og vindkast med orkan styrke. Man kan rett og slett risikere å bli godt kjent med seg selv som lege – og som menneske, ved å jobbe her en liten stund.

Om du vil bli kollega til Linn kan du jo søke den ledige jobben som LIS 2 i indremedisin. Mer om jobben finner du her. Det haster med å søke så tenke deg om i helga og send søknaden på mandag. Frist 15.12.

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?