Einar Lande fra Sandnessjøen lærte fistelkirurgi av Denis Mukwege i Kongo og er imponert over det sterke engasjementet til den kongolesiske legen.

Lærte fistelkirurgi av Denis Mukwege

Den 10. desember deles fredsprisen for 2018 ut til Denis Mukwege og IS-offer Nadia Murad. Einar Lande, gynekolog i Sandnessjøen, lærte å operere underlivsfistler da han jobbet sammen med Mukwege i Kongo i 2005. 

Da Lande i 2001 jobbet i Kenya så han fryktelige eksempler på fistelskader og ønsket sterkt å bidra til at kvinner fikk den medisinske hjelpen de trengte. Da Kirkens Nødhjelp fire år senere spurte om han ville jobbe på Panzi-hospitalet i Kongo sammen med Denis Mukwege var han derfor ikke i tvil.

Fem år i Afrika

– Jeg lærte mye fistelkirurgi under det tre måneder lange oppdraget. På den tiden var det ikke så stort fokus på kvinnenes situasjon utenom fistelskadene. Jeg selv var mer opptatt av det praktiske rundt operasjonene.
Etter to måneders opplæring i Addis Abeba ble Lande stasjonert som eneste lege ved Yirgalem Hamlin Fistula Center i Etiopia og har til sammen fem år bak seg som lege i Afrika.

Imponert over engasjementet

For to år siden møtte han Mukwege igjen da han var på Norgesbesøk.
–  Jeg er spurt om å komme og jobbe på sykehuset hans i Kongo, men livet nå gjør dette vanskelig. Men jeg er glad for at verden endelig har fått øynene opp for Mukweges innsats, som ikke bare er å operere, men at han følger opp det forferdelige traumet disse kvinnene har vært utsatt for.
Selv opplevde han fredsprisvinneren som en mann med et stort hjerte.
– Han er klok og uredd, og tør å si fra når det er nødvendig. Som sjef på klinikken vek han aldri unna når det var noe som måtte ordnes opp i. Han har fordømt både myndighetene i Kongo og verdenssamfunnet for deres unnfallenhet overfor grusomhetene som kvinnene utsettes for.

Denis Mukwege har behandlet 21.000 kvinner som har blitt voldtatt i krig ved Panzi-sykehuset i Kongo. Kvinnene får ikke bare medisinsk hjelp. Mange er sterkt traumatisere og trenger omfattende hjelp til å komme tilbake til livene sine. I 2012 ble han utsatt for et attentat som kunne kostet ham livet. Etter tre måneder i eksil reiste han tilbake til Kongo. 10. desember får han Nobels fredspris sammen med IS-offer Nadia Murad.

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?