– Å jobbe i felt, for eksempel for leger uten grenser har vært en del av planen min så lenge jeg kan huske, og kurs i tropemedisin gir både viktig kunnskap, og er ofte obligatorisk når man skal ut i felt. Selv om vi bor og jobber i arktiske Norge og Nordland, så kommer verden til oss. sier Audhild Prytz.

Lyst til å jobbe i felt – start med kurs i tropemedisin

Audhild Prytz (35) jobber som overlege på barneavdelingen ved Nordlandssykehuset i Bodø. I november i fjor reiste hun til Tanga Tanzania for å fullføre en plan som ble lagt allerede mens hun studerte.

– Jeg har tenkt på å ta kurs i tropemedisin veldig lenge, egentlig helt siden jeg var student, forteller Audhild.

– Det å jobbe i felt, for eksempel for leger uten grenser har vært en del av planen min så lenge jeg kan huske, og kurs i tropemedisin gir både viktig kunnskap, og er ofte obligatorisk når man skal ut i felt, sier hun.

Kurs i tropemedisin i Tanga, Tanzania arrangeres årlig av Bjørknes høyskole. Kurset består av et nettkurs, før deltagerne har tre ukers kurs i Tanzania.

Godt å få andre perspektiver

– Noe av det som gjorde mest inntrykk på kurset var tiden vi brukte på regionsykehuset i byen. Her lå underernærte barn i dagevis uten oppfølging, ei jente på 10 år alene på intensiven med tuberkulose, og aids-pasienter som lå døde i senga si, i påvente av legevisitt og penger fra de pårørende, sier Audhild.

– Vi er utrolig privilegerte i Norge, og særlig vi som jobber i helsevesenet har godt av å få andre perspektiv i hverdagen. Det er mange som ikke er klar over hvor dårlig stelt det er i helsevesenet i andre deler av verden.

Trenger eksotisk kunnskap også på norske avdelinger

Kurset Audhild deltok på var tilrettelagt for leger og sykepleiere som ønsker mer kunnskap om tropiske sykdommer. Og kursdeltagerne hadde både ulik bakgrunn og ulik motivasjon for kurset.

– Det var noen deltagere som var bestemt på at de skulle ut og jobbe i felt, mens andre ville ha mer kunnskap om tropiske sykdommer for å kunne jobbe med innvandrere og flyktninger med mer kunnskap i bunn, Arbeidsgiveren min var positiv, og jeg fikk fri for å reise på kurs, også fordi vi har behov for slik kunnskap på norske avdelinger når pasientpopulasjonen endrer seg og differensialdiagnosene plutselig blir mer eksotiske.

Kanskje er det behov for oss ute i verden

Audhild er ikke i tvil; hun anbefaler alle med interesse for enten feltarbeid eller infeksjonsmedisin i et internasjonalt perspektiv å ta kurs i tropemedisin.

– Selv om vi bor og jobber i arktiske Norge og Nordland, så kommer verden til oss. Og kanskje er det behov for oss ute i verden, og da er det viktig å ha kunnskapen som trengs.

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?