I dag har vi et system hvor de tillitsvalgte er med i stort sett alle beslutningsprosesser. Vi i Helse Nord RHF forholder oss i prinsippet til de konserntillitsvalgte, men har også faste møter med Legeforeningen og andre arbeidstakerorganisasjoner. Dette har vært både viktig og nyttig, men jeg skal være den første til å innrømme at vi slet med å få dette til i begynnelsen.
Et tilfeldig møte med den tidligere fagforeningskjempen Rolf Utgård i 2008 ga meg inspirasjon til å endre samarbeidet med de tillitsvalgte til det bedre. Jeg fortalte ham hvordan vi samarbeidet, og at jeg følte at samarbeidet ikke fungerte godt nok. Han fortalte meg at han godt kunne skjønne hvorfor jeg følte det slik, siden vi bare møttes på de formelle arenaene. «Der har en tillitsvalgt en formell rolle. Du er nødt til å møte dem på andre måter også, slik at dere får snakket ordentlig ut om sakene og tatt dem mer inn i diskusjonen», sa han. Utgård sa så noe veldig treffende som jeg har tatt med meg videre:
«Man må huske at de tillitsvalgte ikke er en del av ledelsen, men en del av ledelsesstrukturen.»
Det er en veldig nyttig læresetning.
I et av de siste møtene jeg hadde med Legeforeningen ble jeg orientert om en situasjon hvor mange leger sto på vent for komme inn i LIS 1-systemet. Møtet fikk oss til å innse at vi trengte flere LIS-leger i Helse Nord, og vi begynte derfor å jobbe sammen med Legeforeningen inn mot departementet for å se hva som kunne gjøres. Det endte med at Helse Nord ba om å få 38 ekstra LIS-leger, noe vi også fikk, og til og med fikk finansiert. Dette ville nok ikke skjedd hadde det ikke vært for møtet med Legeforeningen.
Jeg er opptatt av det å ha en god dialog for å få ting til, og opplever de tillitsvalgte som konstruktive og at de bidrar til bedre løsninger. Og for å få dette til må man strekke seg lenger enn bare å møtes på formelle arenaer. Det å legge til rette for arenaer hvor man får snakket sammen er noe vi har blitt veldig mye bedre på med årene. Det å være tillitsvalgt er på mange måter en uriaspost hvor man fort kommer i klem mellom kolleger og arbeidsgiver, og derfor har jeg også stor respekt for alle dere som påtar dere slike verv. Dere gjør virkelig en forskjell. Ett eksempel er saken om sykehusstrukturen på Helgeland. En krevende sak med mye følelser involvert, og her var de tillitsvalgte viktige bidragsytere hele veien. De kom med konstruktive og saklige bidrag i en sak hvor presset utenfra var stort.
Da jeg gikk inn i jobben som administrerende direktør kunne jeg ikke lenger være medlem i Legeforeningen. Men nå, mange år senere, er jeg strålende fornøyd med å kunne fortelle at jeg har søkt om medlemskap igjen.
Tusen takk for alle gode diskusjoner og bidrag i min tid i Helse Nord. Selv om pensjonisttilværelsen nå tar til, kommer jeg ikke til å plante meg i godstolen. Jeg har aldri vært typen til å kjede meg, og kommer til å være engasjert også i årene som kommer.
1 kommentar til “Takk for meg – og takk for dere”
Rolf Utgård
Hygelig å høre at dette arbeidet har gitt resultater, og å bli nevnt i denne sammenhengen. Lars Vorland er forøvrig en av de dyktigste og klokeste helselederne jeg har opplevd.
Les mer?