Kylling på boks

Med bena god plantet på grillristen, ser den gyllenbrune og sprøstekte fuglen nesten latterlig ut når lokket på kulegrillen løftes av etter en og en halv time på indirekte grilling. Smaksopplevelsen derimot er av de sjeldne.

Helgrilling av kylling tredd ned på en ølboks eller siderboks er godt kjent i utlandet, men lite omtalt her hjemme. Metoden innebærer at kyllingen grilles på utsiden, mens den får tilført fuktighet fra innholdet i ølboksen (kan bruke sider) som også gir smak til kjøttet. Full åpningen på boksen med friske rosmarinkvister. Halsåpningen øverst oppe tettes igjen med en halv lime. Etter en og en halv time under lokk på grillen, har landkyllingen blitt gyllenbrun utenpå, mens fuktighet fra ølboksen har gitt kjøttet smak og saftighet. Resultatet er fantastisk saftig kyllingkjøtt, innkapslet i sprøtt og velsmakende skinn.

Slik gjør du

Klargjør grillen for indirekte varme, ved å legge kull bare på den ene siden av grillen. Velg en hel landkylling. Fjern nakken og vask kyllingen innvendig. Pensle kyllingen med en grillsaus, eller dryss over og masser inn urter og krydder etter smak. Tett igjen åpningen etter halsen med en halv limefrukt. Åpne ølboksen og hell ut halvparten av væsken. Stikk ned et par kvister med rosmarin i åpningen på boksen. Trekk kyllingens hulrom over boksen, slik at den blir sittende oppreist og støtte seg på bena. Ølboksen og kyllingbena vil fungere som stativ på grillen. Plasser boksen med kylling på grillristen på indirekte varme, og legg på lokket. For bedre balanse, legg et lite stekebrett under boksen på grillristen. Ikke fjern lokket før det har gått minst en time. Selv om kyllingen er blitt gyllen, vil den totale steketiden variere avhengig av størrelsen. En landkylling vil trenge rundt 1,5 time på grillen. For å sjekke om kyllingen er gjennomstekt, stikk en kniv inn i den tykkeste delen av låret. Er kjøttsaften som renner ut klar, er kyllingen ferdig. Vær forsiktig når du løfter ut den varme boksen fra grillen. Bruk eventuelt en tang til å holde fast toppen av kyllingen med. La kyllingen hvile i 10 minutter, og løft deretter kyllingen forsiktig ut av boksen. Server med det du måtte ønske av potet, ris, salat og saus

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?