Juleis. Illustrasjonsfoto: Ole Kristian Losvik

To leger om legejul

Den ultimate julen er fri for omgangssyke hos egne barn – og har en behangelig miks av fri og vakt med overvekt av det førstnevnte, det mener Marit Karlsen i Kautokeino om den ultimate julen.

Marit Karlsen, Kautokeino

Foto av Marit Karlsen
Marit Karlsen tenker å øve meg på å bruke samisk språk stadig
mer – både privat og på jobb!

Derfor er jeg lege? Tenker det er et resultat av både mange tilfeldigheter, interesse og målbevissthet. Spekteret rommer alt fra en nydelig, inspirerende og flink realfagslærer på ungdomsskolen til en beslutning om å ville ha et yrke som som er variert og utfordrende og samtidig også samfunnsnyttig i et vidt etisk aspekt.

Når er jeg mest avslappet? Mange steder – også en kveldstime på kontoret med opparbeidet tom innboks hva gjelder epikriser og blodprøver – men det som dog kanskje utkrystallisererer seg er hjemlige fjellturer i Vesterålen.

Julemiddagen? Min barndoms julaftens lutefisk er flyttet til lillejulaften og min manns tradisjon med ribbe og pinnekjøtt er redusert til et felles anliggende som er pinnekjøtt – nydelig, stressminimerende matlaging og en favoritt i hele familien.

Den ultimate julen? Helt i bunn må den være helt fri for omgangssyke hos egne barn – dernest en behangelig miks av fri og vakt med overvekt av det førstnevnte – senka skuldre, god mat og følelsen om at det kan være håp for julen som en inkluderende høytid heller enn kjøpsfest og den vanskeligste tiden på året for mange.

Beste minne fra vakt i julen? Gode minner overdøves så veldig av det sterkeste – nemlig som fersk LIS 2. juledag på min første vakt i spesialiseringsåret, ved medisinsk avdeling Nordlandssykehuset Vesterålen, med forutgående 4 røddager og full intensivavdeling som jeg hadde ansvaret for. Jeg tenkte da at jeg hadde tatt meg vann over hodet. Heldigvis er det mobilitet i komfortsonene!

Nyttårsfortsett? Jeg tenker å øve meg på å bruke samisk språk stadig mer – både privat og på jobb!

Benjamin Storm, Bodø

Foto av Benjamin Stage Storm
Benjamin Storm mener en jul uten vakter – gjerne med mulighet til å dra
til fjells er den ultimate jul

Derfor er jeg lege? Helt siden jeg var barn, har jeg hatt en sterk interesse for naturvitenskap og biologi. Jeg har også vert engasjert i medmenneskelig arbeid og hatt stor glede ved å hjelpe andre mennesker – spesielt de som har det vanskelig og kanskje ikke selv har en sterk stemme. Jeg har alltid funnet stor glede i kontakten mellom mennesker. Å bli lege fremstod som et logisk valg for meg, da jeg her fikk mulighet til å kombinere naturvitenskap og humanisme.

Da er jeg mest avslappet? Nå jeg sitter på toppen av et snøkledd fjell i solskinn og nyter en kopp kaffe og en brødskive og gleder meg til skikjøringen som venter.

Julemiddagen? Det er selvfølgelig and, waldorfsalat og brune kartoffler – tradisjonell og god dansk julemat. Dette er en favoritt hos hele familien.

Den ultimate julen? En jul uten vakter – gjerne med mulighet til å dra til fjells

Beste minne fra vakt i jula? En julevakt på St Olav, der jeg hadde jobbet hele natten på operasjonsavdelingen. Da jeg endelig fikk en pause rundt to tida, hadde sykepleierne dekket opp med hvit duk, deilig mat, juletre og tilmed julepresanger til meg. Det var veldig hyggelig.

Nyttårsforsett? Huske og leve etter legeløftet: «Av og til helbrede, ofte lindre, alltid trøste» og den grunnleggende regel «Primum non nocere».

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?