Bilde av inngangen på Universitetssykehuset Nord-Norge

– Dere er på feil side av historien

Opprettelsen av UiT og UNN ble dømt nord og ned og aktivt motarbeidet av rektorer, gråhårede professorer, prodekaner, ordførere, middelaldrende overleger, avdelingsoverleger, politikere og resten av hegemoniet sørpå, skriver Christian Abendstein Kjellmo i en kommentar

Av: Christian Abendstein Kjellmo

Som tidligere medisinstudent utdannet i Tromsø har jeg hørt historien om Meyer, stortingsvedtak og opprettelsen av UiTø og UNN Tromsø flere ganger før. Faktisk så tror jeg at både A. Husebekk, A. Sundsfjord og M. Gilbert har fortalt meg denne historien ved ulike anledninger, men det er interessant nok en del av den historien som her utelates, men som alltid har vært med ellers;

Nemlig hvordan opprettelsen av UiT og UNN ble dømt nord og ned og aktivt motarbeidet av rektorer, gråhårede professorer, prodekaner, ordførere, middelaldrende overleger, avdelingsoverleger, politikere og resten av hegemoniet sørpå. «Det får de aldri til». «Ikke nok pasienter». «Ikke sjans å bygge fagmiljø i ingenmannsland der i isødet nordpå». Derfra gikk historien videre med hvordan alle dystre spådommer sørfra ble gjort til skamme og hvor flott vi har det idag.

I denne saken er Husebekk, Sundsfjord og Gilbert dessverre blitt representanter for det eksakt samme som søring-hegemoniet den gang, og jeg begriper ikke hvorfor.

I 2009 desentraliserte man 25% av medisinstudentene på 5. og 6.året fra Tromsø til Bodø. Det måtte bygges opp et undervisningsopplegg på universitetsnivå for alle fagmiljøene, fra scratch. Skulle likt å lese risikovurderingen av den prosessen og det manglet heller ikke på kritiske røster. 8 år senere er man igang med å bygge opp det samme i Hammerfest, på bakgrunn av Bodø-suksessen.

Opprettelse av et PCI-senter i Bodø vil knytte det hjertemedisinske miljøet i Nordland og Troms tett sammen i svært mange år fremover. Som risikorapporten skriver ser de for seg mange gunstige bieffekter av dette. Muligheter for felles forskning og kunnskapsutveksling. På samme måte som hjerteleger fra UNN vil måtte pendle til Bodø i mange år fremover, vil Bodø-leger måtte gjøre det samme den andre veien. Et PCI-senter til Bodø vil bety en signifikant økning av ressursene til kardiologien både ved UNN og i Bodø. Sammen skal vi bli enda bedre, sitat Mads Gilbert.

Hvordan skal de Nord-Norske hjertene lide av dette?? Det gir absolutt ingen mening.

Dere er på feil side av historien her, mine venner. Ikke vær som søring-hegemoniet. Kjemp for hele Nord-Norge.

Innlegget er opprinnelig publisert som en kommentar til rektor Anne Husebækks kommentar på nordnorskdebatt.no og publiseres her med samtykke fra forfatteren.

Del gjerne!

Legg igjen en kommentar!

Les mer?